logo Sztuki Barmańskiej
Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych

Egzamin ZSK

ZSK ma na celu podniesienie poziomu kapitału ludzkiego w Polsce, dzięki któremu będzie można potwierdzić umiejętności swoje lub swoich pracowników na polskim i zagranicznym rynku pracy. Kwalifikacje są włączane do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji z mocy ustawy lub decyzją właściwych ministrów.

Co potrafi wykonywać osoba posiadająca tę kwalifikację?


Posiadacz certyfikatu z zakresu przygotowywania i podawania kawy oraz napojów kawowych:

  • Samodzielnie przygotowuje i podaje kawę oraz napoje kawowe na bazie gotowych receptur oraz na podstawie receptury do samodzielnie stworzonych kompozycji.
  • Przygotowuje napoje, posługując się wiedzą z zakresu rodzajów ziarna, rodzajów kaw, metod przygotowywania kaw, komponowanych na ich bazie napojów kawowych gorących i zimnych.
  • Posługuje się specjalistycznym sprzętem do przygotowywania napojów kawowych oraz posiada wiedzę na temat ich użytkowania. Prezentuje i podaje przygotowane napoje kawowe, w tym charakteryzuje napój kawowy i ziarna, z którego został dany napój sporządzony.
  • Wykorzystuje recepturę i sporządza kalkulację kosztową kawy oraz danego napoju kawowego.

Do kogo adresowana jest kwalifikacja?


Kwalifikacja adresowana jest przede wszystkim do:

  • uczniów i studentów oraz absolwentów kierunków związanych np. z gastronomią, a w szczególności w zawodach kelnera, barmana, baristy lub someliera;
  • pracowników: kawiarni, restauracji, barów, domów weselnych, sklepów specjalistycznych z kawą, kawiarenek mobilnych, firm eventowych itp.;
  • handlowców w branży kawowej;
  • osób prowadzących własną działalność gospodarczą w zakresie związanym z przygotowaniem i podawaniem kawy;
  • osób, które ukończyły kursy lub szkolenia z zakresu przygotowania i podawania kawy;
  • osób, które chciałaby przekwalifikować się.

Gdzie można znaleźć zatrudnienie?


Posiadacz kwalifikacji może znaleźć zatrudnienie w:

  • sklepach specjalistycznych z kawą,
  • kawiarniach
  • cukierniach,
  • kawiarniach sezonowych i mobilnych,
  • restauracjach,
  • hotelach i innych obiektach hotelarskich,
  • firmach eventowych,
  • domach weselnych i bankietowych oraz na wszelkiego rodzaju bankietach, targach, weselach czy wydarzeniach biznesowych jako obsługa profesjonalnych stoisk i barów kawowych.

Posiadanie kwalifikacji wiąże się także z możliwością świadczenia ww. usług w ramach własnej działalności gospodarczej.

Formularz zgłoszenia na egzamin

Ważne linki

Uprawnienia - dokumenty decyzji Wzór egzaminu Procedura odwoławcza Informacje o ZSK na stronach rządowych